Zeytinyağı Bozulur Mu? Bozulması Nasıl Anlaşılır?

23-01-2023 10:37
Zeytinyağı Bozulur Mu? Bozulması Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağı üretim potansiyeli yüksek ülkemizde hem zeytinin hem de zeytinyağının önemli bir değeri vardır. Birçok faydası ile birlikte düzenli tüketimi önerilen zeytinyağı diğer besinlerden ayrı olarak net bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bu sebeple satın alınmasının üzerinden uzun bir süre geçmiş olsa dahi tüketilebilir. Ancak tat değişimleri, zeytinyağı bozulur mu? Bozulması nasıl anlaşılır? sorusunu beraberinde getiriyor. 


Kalp ve damar sağlığını koruması, organik zeytinyağı faydaları arasında öne çıkmaktadır. Bu faydaları sağlayacak zengin içeriğe sahip zeytinyağı, uygun koşullarda saklanmadığında ve beklediği süre boyunca tazeliğini kaybettiğinde bu faydaları sağlayamaz. Tadında, kokusunda ve kıvamında farklılık hissettiğiniz zeytinyağı bozulmuş olabilir. Bu sebeple içeriği zengin zeytinyağlarından istenilen lezzeti ve faydayı alabilmek için ilk 2 ay içerisinde tüketmeye özen göstermelisiniz.

Zeytinyağı Buzdolabında Bozulur Mu?

Organik zeytinyağı saklama koşulları arasında buzdolabı bulunmaz. Çünkü buzdolabı sıcaklık değerleri, zeytinyağının saklama derecelerine uymamaktadır. Ancak zeytinyağının buzdolabında bozulacağı yanlış bir bilgidir. Buzdolabının soğukluğu zeytinyağının bozulmasına sebep olmaz. Sadece donmasına ve form değiştirmesine sebep olur ancak donmuş bir zeytinyağı, tercih edilmez. 


Bu sebeple zeytinyağının buzdolabında saklanması önerilmemektedir. Buzdolabından çıkmış, donmuş ve bulanık bir görünüme sahip zeytinyağları hoş bir görüntü sunmamakla birlikte kolayca tüketilemez. Donan zeytinyağı, donması geçince tüketilse bile yağ üzerine su akması gerçekleşeceğinden acı bir tat verebilir. Tüm bunlara ek olarak buzdolabında herhangi bir bozulma meydana gelip gelmediğinin anlaşılması için zeytinyağını koklayabilirsiniz. Zeytinyağı kokusundan, yağın bozulup bozulmadığını anlayabilmeniz mümkündür.

Zeytinyağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Farklı üretim şekillerine sahip zeytinyağları; soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat ya da naturel sızma zeytinyağı gibi türlere ayrılmaktadır. Her bir zeytinyağı türünün ayrı saklama koşulları bulunmakta olup bu koşullarda saklanmaması halinde tat, koku ve yoğunluk değişimleri ile karşılaşılabilir. Bu değişimler zeytinyağının bozulduğu anlamına gelmektedir. Zeytinyağlarının bozulma belirtileri arasında;

- Zeytinyağının bozulduğunu anlamanın en net kanıtı tat değişimidir. Kendine has bir tada sahip bu yağların daha acımtırak bir hal alması bozulduğunu ifade eder.


- Zeytinyağını bir bardağa döktükten sonra koklayarak tazeliğini fark edebilirsiniz. Açıldıktan bir süre sonra boya kokusuna benzer bir kokuya sahip olan yağların bozulduğunu anlayabilirsiniz.


- Zeytinyağının durdukça bulanıklaşan bir görünümü vardır. Fakat bu bulanık görünüm alındığından çok kısa bir süre sonra gerçekleştiyse hakiki bir zeytinyağı olmadığını ve bozulduğunu anlayabilirsiniz.

Zeytinyağı Beklerse Ne Olur?

Aldığınız hakiki bir zeytinyağının uzun süre aynı lezzette ve tazelikte kalmasını isteyebilirsiniz. Bunun için zeytinyağının saklama koşullarına ve bekleme süresine dikkat etmeniz gerekiyor. Tüketiciler için bu noktada en çok merak edilen konu zeytinyağı sıcakta bozulur mu? ya da zeytinyağı beklerse ne olur? sorusudur. Bal ve sirke gibi net bir tüketim tarihi olmayan zeytinyağları, uzun süreli tüketime uygundur. 


Ancak zeytinyağı beklerse ve bu bekleme süresi uzarsa, içeriğindeki zengin vitamin değerlerinde azalma görülür. Bu da tüketimi esnasında herhangi bir fayda almamanıza sebep olur. Bekledikçe tat ve koku değişimi alsanız dahi organik zeytinyağlarında bu değişim sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmez ve sizi zehirlemez. Ancak yine de zeytinyağları için raf ömrünün, hasat sonrası ortalama 2 yıl olması önerilmektedir.

Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Zeytinyağları, farklı ebatlarda ve şişe yapılarında tüketiciye sunulabiliyor. Özellikle organik zeytinyağları cam, teneke ya da toprak kaplarda saklamaya elverişlidir. Buna ek olarak organik zeytinyağı 1 lt ebatı günlük kullanım için uygun olup kullanım öncesi ve sonrası serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilebilir. Organik zeytinyağı 5 lt gibi ebatlar günlük tüketim için daha küçük bir şişeye alınabilir ve kalan büyük şişe yine serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanabilir. Bunun dışında saklama alanının soğuk ya da sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz. 

 

Sık Sorulan Sorular

Soru 1: Zeytinyağı Buzdolabında Bozulur Mu?

Organik zeytinyağı saklama koşulları arasında buzdolabı bulunmaz. Çünkü buzdolabı sıcaklık değerleri, zeytinyağının saklama derecelerine uymamaktadır. Ancak zeytinyağının buzdolabında bozulacağı yanlış bir bilgidir. Buzdolabının soğukluğu zeytinyağının bozulmasına sebep olmaz. Sadece donmasına ve form değiştirmesine sebep olur ancak donmuş bir zeytinyağı, tercih edilmez.

Soru 2: Zeytinyağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Farklı üretim şekillerine sahip zeytinyağları; soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat ya da naturel sızma zeytinyağı gibi türlere ayrılmaktadır. Her bir zeytinyağı türünün ayrı saklama koşulları bulunmakta olup bu koşullarda saklanmaması halinde tat, koku ve yoğunluk değişimleri ile karşılaşılabilir. Bu değişimler zeytinyağının bozulduğu anlamına gelmektedir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.