Olgunlaştırılmış Peynir Nedir? Sağlıklı Mı?

Kahvaltıların baş tacı denilince aklımıza ilk gelen yiyeceklerden biri şüphesiz peynirdir. Peynir seçimi yapılırken sadece damak tadımıza hitabı değil, besin değeri ve sağlık açısından faydaları gibi faktörler de değerlendirilmelidir.
Sayısız çeşidi bulunan peynirin, tüketildiğinde herhangi bir sağlık sorununa yol açması olgunlaştırılmış olması gerekmektedir.
Olgunlaştırılmış Peynir Nedir?
Olgunlaştırma, peynirin kendine has yapısını ve tadını kazanması belirli koşullarda bekletilmesi sürecini kapsar. Çiğ sütten üretilen peynirlerin ortalama bekleme süresi 3 - 4 aydır. Fiziksel ve mikrobiyolojik açıdan olgunlaşma sürecini tamamlayan peynir için olgunlaştırılmış peynir ifadesini kullanabiliriz.
Özellikle severek tükettiğimiz beyaz peynirlerin birçoğu çiğ sütten yapılmaktadır ve eğer bu peynirlerin olgunlaştırma süreci tamamlanmadıysa brusella, tüberküloz gibi hastalıklara neden olabilecek patojenik organizmaları insanlara bulaştırabilmektedir. Bu sebeple marketten aldığımız beyaz peynir paketlerinde olgunlaştırılmış peynir ibaresini görmemiz sağlık açısından büyük bir önem taşımaktadır.
Pazardan aldığımız peynirler için ise risk oranı daha fazladır. Olgunlaştırılmış beyaz peyniri tadı ve aroması ile ayırt edebiliriz. Eğer peynirin tadı ve aroması oluşmamış ise taze peynirdir.
Olgunlaştırılmış Peynir Nasıl Yapılır?
Peynir, olgunlaştırma sürecinde belirli aşamalardan geçer. Bu aşamaları şöyle sıralayabiliriz:
1. Çiğ veya termizasyon işlemi (pastörizasyon benzeri bir işlem) uygulanan sütler genellikle özel fıçılar içerisine konulur. Peynir olgunlaştırma işlemi süresince uygun sıcaklık, ortam ve nem faktörleri sağlanmalıdır.
2. Olgunlaştırma işleminin ortalama süre 3 ay olsa da, peynirin lezzet kalitesinin artması için 4 ay gibi bir süre de bekletilebilir.
3. Olgunlaştırma süreci tamamlandığında peynir aromasını, tadını kazanmış olur ve tüketiciye sunulabilir. Sağlık açısından risk oluşturan faktörler olgunlaştırma sürecinde kaybolmuş olur.
Olgunlaştırılmış Peynir Nasıl Saklanır?
Kalsiyum ve potasyum deposu olan peynir, özellikle yaz aylarında çok hızlı bozulduğu, koktuğu veya küflendiği için saklama konusunda dikkatli olunması gerekir. Olgunlaştırılmış peynir çeşitleri olan klasik beyaz peynirler, Ezine peyniri, salamura peyniri, kaşar peyniri ve tulum peynirlerini hijyenik bir şekilde muhafaza etmek için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Peynir, eğer hemen tüketilmeyecekse kendi ambalajı içerisinde saklanmalıdır.
- +2 ile +4 C sıcaklıkta, ışıksız bir ortamda muhafaza edilmelidir.
- Daha sonra tüketmeye karar verdiğimiz yiyecekler için sık sık kullandığımız derin dondurucularda saklanmamalıdır.
- Özellikle beyaz ve burgu peynirler ambalajları açıldıktan sonra kendi salamura suyu içerisinde muhafaza edilmelidir. Böylelikle peynirin olgunlaşma süreci de devam etmiş olur.
- Beyaz peynir dışındaki peynirler lezzet ve aromasının kaybolmaması için yıkanmadan muhafaza edilmeli ve tüketilmelidir.
Olgunlaştırılmış Peynir Faydaları Nelerdir?
Türk mutfağında vazgeçilmez bir yere sahip olan peynir, olgunlaşma sürecini tamamladığında sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.
- A, C, D ve K vitaminleri içeriği ile vücudumuzun vitamin ihtiyacını sağlama konusunda büyük katkı sağlar.
- Sinir sistemi için oldukça faydalıdır.
- Unutkanlıkla savaşmak için birebirdir.
- Vücudumuzun kalsiyum ihtiyacını karşılayarak kemik erimesi oluşumu ile mücadele eder.
- Yorgunluk ve stres ile mücadele eder.
- Metabolizma dostudur.
- Kalp hastalıkları riskini azaltır.
- Migren ile savaşır.
- Uyku problemlerine iyi gelir.
- Bağırsak bakterilerini koruyarak kilo vermeyi destekler.
- Çürük diş oluşumunun engellenmesini sağlar.
- Tümör oluşumu riskini en aza indirir.
- Cildimize canlılık kazandırır.
- Cildimizin erken yaşlanmasını engeller.
- Yıpranmış cildimizi onarır.