Manyas Peyniri Nedir? Nasıl Yapılır?

Manyas Peyniri Nedir?
Zengin Osmanlı mutfağından 200 yıla meydan okuyarak günümüze kadar gelen Manyas kelle peyniri, aynı baş döndürücü lezzet, aynı ilmek ilmek işlenen emeğiyle kahvaltı sofralarımıza konuk olmaya devam ediyor. Arnavutluk’tan ülkemizin Balıkesir taraflarına gelen göçmenler tarafından üretilmeye başlandığı bilinmektedir.
Balıkesir’in Manyas ilçesinde yöresel olarak üretilip namını tüm Türkiye’ye duyuran Manyas peyniri üretilirken, telemeden peynir altı suyunun süzülebilmesi için özel torbalara konur ve ardından da çengellere asılır. Süzülen peynirin kalıbının kelleye benzetilmesi sebebiyle de kelle peyniri olarak da bilinir. Manyas peyniri, beyaz renkli, sert yapılı, tuzlu (farklı tuz oranına sahip çeşitleri de vardır) ve geniş gözenekli bir peynir çeşididir.
Manyas Peyniri Nasıl Yapılır?
Manyas peyniri, civarda yetiştiren inek veya koyun sütünden yapılabilir. Doğal Manyas peyniri tam anlamıyla şifa deposudur. Manyas peyniri gibi sert yapılı peynirler vücudumuzun fosfor ihtiyacının yaklaşık %40’ını karşılar. B grubu vitaminleri açısından çok zengindir. Kalsiyum kaynağıdır, kemik ve diş gelişimini destekler, diş ve kemik rahatsızlıkları yaşama riskini minimuma indirger. Zengin mineral ve vitamin içeriği ile hamile, emziren, menopoz dönemindeki kadınlar için oldukça faydalıdır.
Manyas peynirinin yapım aşamaları şu şekildedir;
- Peynirin yapımında kullanılacak süt derin bir kazana alınır. Peynir mayası ile mayalanır. Sürekli olarak karıştırmaya devam edilir.
- Mayalama işleminin ardından elde edilen peynirin pıhtı kısımları tahta sopalarla pirinç tanesi boyutuna ulaşana kadar karıştırılarak küçültülür.
- Manyas peynirine özgü yapının oluşabilmesi için kazana kaynar su dökülür.
- Kazanın üzerine temiz bir bez veya tülbent örtülür.
- Dibe çöken tortular el ile yuvarlanır ve sıkılır.
- El ile şekil verilen peynirler beze alınır, ardından çengele bağlanarak dinlendirilmeye bırakılır.
- Ortalama 10 saat sonra salamura işlemine başlanır.
- Peynir ve tuz kalıplar halinde özel peynir fıçılarına yerleştirilir.
- Uygun ortam, nem ve sıcaklıkta 3 - 4 ay peynir olgunlaştırıldıktan sonra, dillere destan Manyas peynirinin üretim aşamaları tamamlanır.
Manyas Peyniri Özellikleri Nelerdir?
Manyas peyniri yapım şekline ve içerdiği tuz miktarına göre farklı formlarda olabilir. Farklı yörelerde de yapım şeklindeki değişikliklere vb. göre farklı isimlerle anılır; Manyas sepet peyniri, Manyas mihaliç peyniri, Manyas kelle peyniri gibi.
Manyas kelle peyniri, inek ve koyun sütleri karıştırılarak yapılır. Sert yapılıdır. Yağlı ve gözenekli yapıda dayanıklı bir peynir çeşididir. Şahane Manyas peynirini mutfağınızda değerlendirebileceğiniz tüketim önerilerimizi sizler için sıraladık:
- Kahvaltı sofralarımızda ince ince dilimlenerek servis edebilirsiniz.
- İnce ince dilimledikten sonra tereyağında kızartıp, kahvaltıda tüketebilirsiniz.
- Manyas peynirini rendeleyerek yumurta ile karıştırarak pişirebilirsiniz.
- Kavun ve karpuz ile servis ederek yaz günlerinizi tatlandırabilirsiniz.
- Domates ile birlikte leziz bir karışık tost yapabilirsiniz.
- Rendelenmiş Manyas peyniri ile salatalarınıza renk ve enfes bir tat ekleyebilirsiniz.
Manyas Peyniri Nereden Alınır?
Tüm kahvaltılık doğal ürünlerde olduğu gibi leziz ve organik Manyas peyniri de mutlaka doğal şarküteri ürünü olmalı, kimyasal katkı maddeleri içermemelidir.
Doğal katkısız gıdaya güvenli bir şekilde erişebilmeniz için Sıfır Katkı olarak, web sitemiz üzerinden vereceğiniz Manyas peyniri ve tüm yöresel ürün siparişlerinizi kendi tesislerimizde özenle üretiyor, vakumlu paketlerde ve uygun koşullarda sizlere ulaştırıyoruz.