Fermente Sucuk Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Şarküteri ürünleri arasında öne çıkan lezzetlerden biri hiç kuşkusuz sucuk olmaktadır. Kendine has lezzeti ile sofraların vazgeçilmezi olan sucuklar, farklı yöntemlerle sofralara ulaştırılırken bu yöntemlerin sağlıklı olup olmadığı ise merak konusu oluyor. Bu yöntemlerden biri olan fermente, bir çeşit olgunlaştırma yöntemi olup sucuk üretiminde tercih edilen bir işlemdir. Kıymanın fermantasyon işlemlerinden geçirilerek elde edilerek sucuk halini aldığı besinler fermente sucuk olarak tanımlanmaktadır. İnsanlık tarihinin en eski işlemlerinden biri olan fermentasyon işleminin aslında sucuklar için tercih edilmesi gereken bir yöntem olduğunu belirtebiliriz.
Fermente Sucuk Nedir?
Kıymanın fermantasyon işlemi ile sucuk halini alarak tüketime hazır hale getirilmesi sonucu elde edilen sucuklar, fermente sucuk nedir? sorusuna cevap olarak verilebilir. Olgunlaştırma anlamına gelen fermente ile sucuklar, doğal yollarla bekletilerek olgunlaştırılır. Sucukların olgunlaşma sürecinde herhangi bir ekstra işlem uygulanmaz. Fermantasyon işlemi için, sucuğun olması gereken üretim biçimi yorumu yapılabilir.
Elbette piyasada fermente olmayan sucuk yani bekleme sürecinin değiştirildiği sucuklarda yer almaktadır. Bu sucukların tat olarak bariz bir farkı olmasa da sucuk satın alırken fermente olmasına yani organik sucuk alımına özen gösterilmesi tavsiye ediliyor.
Fermente Sucuk Sağlıklı Mı?
Kahvaltılar başta olmak üzere günün herhangi bir öğününde severek tüketilen sucuklar, üretim süreçlerinde birbirlerinden ayrılmaktadır. Doğal sucuk satın alarak hem lezzetli hem de sağlıklı sucuk tüketmek isteyen tüketiciler için reyonlarda fermente ve ısıl işlem görmüş sucuk seçenekleri yer alıyor. Peki bu seçeneklerden hangisini tercih etmelisiniz?
Uzmanlar, fermente sucukların sağlıklı olduğunu ve sucuk tercihinde fermente edilmiş sucuklara öncelik vermeniz gerektiğini ifade ediyor. Doğal olgunlaşma süreci bozulmadan elde edilen fermente sucuklar, insan sağlığı için herhangi bir sorun oluşturmaz.
Fermente Sucuk Faydaları Nelerdir?
Doğal sucuk olarak bilinen fermente sucuklar, ısıl işlem görmüş sucuklara oranla daha sağlıklı kabul edilir. Peki fermente sucuk faydaları nelerdir?;
- Vücut sağlığını korumak ve hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekmektedir. Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan bağırsak florası, fermente edilmiş gıdaların tüketilmesi ile artarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Lezzeti ile öne çıkan fermente sucuklar kolaylıkla tüketilebilmektedir.
- Vücut için faydalı A, B, B6, B12, D ve E vitaminlerini içerisinde barındırmaktadır.
- İçerisinde yer alan baharatlar ve zengin probiyotik ile bağırsak sağlığını güçlendirir ve sindirim sistemini rahatlatır.
Fermente Sucuk İle Isıl İşlem Görmüş Sucuk Arasındaki Fark Nedir?
Günlük tüketimde lezzet olarak herhangi bir fark görmeseniz dahi fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk arasında belli başlı farklar söz konusudur. Üretim sürecinde aynı adımlar takip edilmekle birlikte temel fark bekleme sürecinde gerçekleşir. Bununla birlikte fermente ve ısıl işlem görmüş sucuklar arasındaki farklar;
- Isıl işlem görmüş sucuklar, fermente sucuklara oranla daha kısa bekleme sürelerine sahiptir.
- Fermente sucuklar doğal bekleme sürecinde 30 günde olgunlaşırken ısıl işlem görmüş sucuklar daha fazla ısı ve neme maruz bırakılarak 2 günde olgunlaşabilmektedir.
- Fermente sucuklar ısıl işlem görmüş sucuklara oranla biraz daha kurudur. Ayrıca etin kendi kendine pişmesi için fermente sucuklarda baharat oranı yüksektir.
- Fermente sucukta fiyat aralığı biraz daha yüksek olmaktadır.
- Isıl işlem görmüş sucuklarda bakteriler, varlığını sürdürebilmektedir.
Fermente Sucuk Nasıl Yapılır?
Fermente sucuk yapım sürecinde öncelikle kırmızı et kıyma haline getirilmektedir. Kıyma haline getirilmiş olan kırmızı ete belli oranlarda baharat eklenmektedir. Baharat, sarımsak ve kıyma harmanlandıktan sonra kurutulmuş bağırsak içerisine doldurulur. Bu doldurulma süreci sonrası tüketime hazır hale getirilebilmesi için fermantasyon süreci başlar. Yaklaşık 30 gün doğal yollar ile bekleyen sucuk, olgunlaşma işlemini tamamlayarak sofralarda tüketilmek üzere tüketiciye ulaştırılır.